Dutch baby met verse vijgen, geitenkaas en veldsla
Wat is er lekkerder dan lekker met een boek op de bank te zitten en een versgebakken lekkernij te ruiken die langzaam zijn geur door je hele huis verspreidt? We genieten erg van zulke momenten. Een van onze favoriete gezellige recepten uit de oven is momenteel de Dutch Baby. De populaire ovenpannenkoek is een echte ontbijtklassieker geworden. Dutch baby is afkomstig uit Amerika. Het is eigenlijk een kruising tussen een pannenkoek en een soufflé. Tijdens het bakken komt de pannenkoek namelijk heel erg omhoog, om vervolgens weer in te zakken. Daarbij ontstaat de zo karakteristieke rand van de Dutch baby. Het is heerlijk makkelijk te bereiden in slechts een paar stappen en doet de harten van volwassenen en kinderen sneller kloppen. De Dutch Baby maakt niet alleen indruk met zijn smaak, maar ook met zijn ongelooflijk luchtige deeg. Het basisrecept voor het pannenkoekenbeslag is heel eenvoudig en kan snel worden bereid met slechts een paar ingrediënten die je thuis zeker op voorraad hebt. Dit zijn eieren, melk, bloem, zout en boter en voila, je kunt meteen beginnen met de bereiding van je ovenpannenkoek.
Ingrediënten
voor 1 personen3 | (biologische) eieren maat M |
180 ml | melk |
85 g | meel, bv. tarwebloem of speltbloem |
50 g | ongezouten boter |
zout |
Voor de topping | |
---|---|
1 | rode ui |
4 | vijgen |
1 el | boter |
1 tl | ahornsiroop |
zeezout | |
40 g | veldsla |
100 g | verse geitenkaas (gelijk aan 6 rolletjes) |
100 ml | rijstmelk |
optioneel honing |
Bereiding
-
Verwarm de oven mét de pan erin voor op 220˚C.
-
Meng alle ingrediënten, behalve de boter, in een blender tot een gladde massa.
Laat het beslag 15 minuten staan in de blender, dan kan de bloem de vloeistof absorberen. -
Meng alle ingrediënten, behalve de boter, in een blender tot een gladde massa.
Laat het beslag 15 minuten staan in de blender, dan kan de bloem de vloeistof absorberen. -
Pel de ui en snijd in fijne ringen. Smelt de boter in een kleine pan. Voeg de uienringen toe, meng met zout en ahornsiroop en laat ze op een matig vuur in 5 - 7 minuten zacht worden, draai af en toe om. Zet opzij. Was de veldsla en de vijgen en snijd de vijgen in fijne partjes.
-
Doe 80g van de verse geitenkaas in een klein pannetje met de melk en verwarm dit al roerend tot de kaas gesmolten is. Zet het dan opzij. Verkruimel de overgebleven kaas met een vork op een schoteltje.
-
Schik de Dutch Baby op een bord en verdeel er tweederde van de saus over. Verdeel daarna de veldsla, uien en vijgen over de Dutch Baby. Verkruimel de geitenkaas over de vijgen, evenals de rest van de geitenkaassaus. Onmiddellijk opdienen.
-
Opmerking
De bloem moet zeer fijn zijn, zodat er geen klontjes ontstaan. Zeef zo nodig de bloem door een zeef bij het ei-melkmengsel en meng direct.